Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 2. 4. 2012, je bilo v Ljubljani 22. zasedanje nacionalnega otroškega parlamenta. Na zasedanju je sodeloval tudi Žan Fekonja, učenec 9. razreda. Zasedanje v Ljubljani je vrhunec dogajanj v sklopu delovanja otroškega parlamenta, ki se začne z delavnicami v šoli.    
Na nacionalnem otroškem parlamentu se zberejo učenci iz vseh slovenskih regij. V državnem zboru oziroma parlamentu soočijo mnenja o temi, ki jo vsako leto izberejo sami. Rdeča nit letošnje teme so bili junaki otrok in mladih, kdo so in zakaj.

Na začetku zasedanja je osnovnošolce pozdravil dr. Gregor Virant, predsednik državnega zbora, dr. Žiga Turk, minister za  izobraževanje, znanost, kulturo in šport in dr. Danilo Turk, predsednik Republike Slovenije.
Mladi iz vse Slovenije so razmišljali o tem, kakšni so njihovi junaki, kdo lahko zasede mesto junaka, kaj je tisto, kar je pomembno v junaštvu in ali moraš biti medijsko izpostavljen in prepoznaven, da lahko postaneš junak. Razmišljali so tudi o tem, komu, kdaj in zakaj so lahko sami junaki in prišli do sklepa, da imajo odprte vse možnosti, da postanejo junaki tako drugim kot sebi. Delo je sprva potekalo v štirih skupinah, nato pa so na skupnem zasedanju razpravljali o svojih ugotovitvah.
Na koncu zasedanja so mladi parlamentarci izbrali temo za šolski parlament v šolskem letu 2012/13. Tema, ki je dobila največ glasov in je vedno zanimiva in aktualna, nosi naslov Odraščanje.
Na spodnji povezavi si lahko ogledate fotografije, ki so zabeležile nekatere utrinke iz zasedanja. Druženje je bilo sproščeno, prijetno in hkrati poučno. V prihodnosti si želimo čim več takšnih dogodkov.

Utrinki iz zasedanja.

Estera Jurša, mentorica otroškega parlamenta

Dostopnost