Skoči na glavno vsebino

Letošnji UNESCO-v nacionalni projekt Praznični mozaik smo posvetili svetovnim dnevom kulture.Nacionalni projekt smo izvedli v dveh delih. Prvi del je potekal 16. 1. 2017. Učenci in učitelji smo ustvarjali v različnih delavnicah: glasbeni, likovni, dramski, plesni, literarni, nemški in angleški, pri ustvarjanju pa so se nam pridružili učenci in mentorji OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova in OŠ bratov Polančičev ter OŠ Leona Štuklja iz Maribora. Drugi del projekta je predstavljal nacionalni likovni natečaj z naslovom Umetnost in jaz. K sodelovanju smo povabili vse osnovne in srednje UNESCO-ve šole Slovenije. Naši učenci so najprej sodelovali na šolskem Prešernovem natečaju z naslovom Čopič, pero in prazen list, najboljša likovna dela pa so našo šolo zastopala na UNESCO-vem likovnem natečaju.

Na nacionalnem likovnem natečaju Umetnost in jaz je sodelovalo 11 UNESCO-vih šol: OŠ Belokranjskega odreda Semič, OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Cirkovce, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, OŠ Leona Štuklja Maribor, OŠ Marije Vere Kamnik, OŠ Pesnica, OŠ Poljane nad Škofjo Loko, Gimnazija Ljubljana ter OŠ in vrtec Sveta Trojica. Na natečaj je prispelo 211 likovnih del.Strokovna komisija, ki so jo sestavljali ga. Marija Rojko, ga. Marija Šelih in g. Romeo Štrakl, je imela zelo težko delo. Izbirali so najboljše v štirih kategorijah: 1., 2., 3. triada osnovne šole in srednja šola. Nagradili so likovne izdelke, ki so izražali izviren, neobičajen pristop umetnika.

Projekt smo slavnostno zaključili s prireditvijo, ki je bila 6. 2. 2017 v kulturnem domu v Sveti Trojici. Na prireditvi so učenci predstavili točke, ki so jih 16. 1. 2017 pripravili v različnih umetniških delavnicah v okviru prvega dela projekta. Likovna delavnica je izdelala sceno, glasbena delavnica nam je zaigrala na različna tolkala, z ustvarjanjem v prozi v različnih jezikih so nas navdušile literarna, nemška in angleška delavnica. Dramska delavnica nas je pošteno nasmejala, plesna delavnica pa nam je predstavila orientalski ples. Ravnatelj OŠ in vrtca Sveta Trojica g. Darko Škerget in župan Občine Sveta Trojica g. Darko Fras sta na prireditvi mladim umetnikom svečano podelila najprej Prešernove nagrade in priznanja, nato pa še Slapernikove nagrade in priznanja. Po prireditvi je g. Romeo Štrakl svečano odprl razstavo v Protokolarno-razstavnem centru Svetega Martina v Sveti Trojici.

Veliko likovnih del mladih umetnikov iz Svete Trojice se je uvrstilo na razstavo, še posebej pa smo ponosni na tri: Slapernikovo priznanje v 1. triadi je prejela Janita Škrlec iz 2. razreda, v 2. triadi Lucija Drumlič iz 6. razreda, Slapernikovo nagrado za najboljši likovni izdelek v 3. triadi pa je prejel Andrej Lešnik iz 8. razreda.Razstava v Sveti Trojici prikazuje pisano paleto otroške ustvarjalnosti in domišljije, iz Svete Trojice pa bo še pet mesecev potovala po drugih slovenskih UNESCO-vih šolah.

Metka Beber

 

Dostopnost