Skoči na glavno vsebino

V nedeljo, 17. aprila 2016 smo se mladi planinci podali na spomladanski pohod po Ormoških goricah. Večina od nas smo te kraje občudovali prvič. Iz vetrovne Sv. Trojice smo se pripeljali na nevetrovno železniško postajo Osluševci, kjer stoji star bivalni vagon, preurejen v mini muzej železničarjev. Žal si ga nismo mogli ogledati, ker se ni odzval na povabilo nihče od pristojnih. Nam pa je planinski vodnik povedal, da so sedaj to železniško progo posodobili in v načrtu je, da bi tukaj vozili električni vlaki. Železnica proga je tukaj že od leta 1860 – torej 156 let. (Pragersko – Ptuj – Ormož – Varaždin – Velika Kaniža – Budimpešta)

Po prvem  okrepčilu smo se podali peš v Podgorce, vse do cerkve Sv. Lenarta, kjer so ljudje pravkar hodili k sveti maši. Začeli smo se vzpenjati in hitro smo imeli lep razgled na Ptujsko polje s prelepimi rumenimi polji (cveti oljna repica). Vodnik nam je predstavil kraje, ki smo jih videli, v ozadju pa  tudi Boč in Donačko goro. Pot se je vila med vinogradi, lepimi urejenimi kmetijami in gozdom. Tako smo po 2,5 urah prispeli do najvišjega vrha Ritmerka (290 m), kjer smo se sprehodili med vinogradi pridnih domačinov. Na vrhu nas je pogostil g. Kukovec s sokom in sladkarijami, pohvalil pa se je tudi s svojim vinskim pridelkom. Vsi smo zelo uživali v cvetoči naravi, ob prijaznih Prlekih in povabili smo jih, naj pridejo na 20- obletnico PD Hakl, ki bo 21. maja v Sv. Trojici.

Rada bi se zahvalila g. Marjanu Kukovcu (PD Ormož), ki nas je velikodušno sprejel in nas popeljal po delu Ormoških goric, vodniku PD Hakl Branku Družovcu in vsem pridnim zvestim pohodnikom, ki se radi gibajo in spoznavajo lepote Slovenije skupaj z menoj.

Tukaj si lahko ogledate fotografije iz pohoda.

Mentorica planinskega krožka: Marta Jemenšek

Dostopnost