Skoči na glavno vsebino

Ali ste vedeli, da mikroorganizme delimo na 5 večjih skupin? Da niso samo bakterije mikroorganizmi? Da najbolj umazane površine niso stranišča ampak računalniške tipkovnice in miške? NE? Tudi mi nismo, a smo vse spoznali na naravoslovnem dnevu z naslovom Nevidni svet mikroorganizmov. 

Učenci od 6.- 9. razreda smo preživeli nadvse zabaven in poučen dan. Preberite si spodaj, kako je naš dan potekal in si oglejte tudi vi naše poučno druženje z ogledom slik

naravoslovni dan bakterije

Po uvodnem skupnem predavanju smo se učenci od 6. – 9. razreda razdelili v 3 skupine, ki so tekom dneva krožile. V eni smo raziskovali glive kvasovke pod mikroskopom in ugotavljali, kakšne pogoje potrebujejo za svoje delovanje, v drugi smo se kot pravi laboranti lotili preučevanja čistosti različnih površin, v tretji pa smo raziskovali skrivnostno škatlo in razmišljali, kaj imajo skupnega termometer, jogurt, zobna ščetka, antibiotiki, kvas in sladkor.

Ob koncu smo strnili misli o tem, kakšen pomen imajo pravzaprav mikroorganizmi v našem vsakdanjem življenju, kateri so za nas koristni in kateri škodljivi in kako vplivajo na naše zdravje ter si nastavili gojišča za bakterije z različnimi vzorci. Po dobrem tednu smo tako ugotovili, da so čiste roke res čistejše od umazanih, a kljub temu imamo na čistih rokah še vedno kar nekaj bakterij. Najmanj umazani so bili lasje, najbolj pa računalniška miška in tipkovnica ter zgodovinski atlas. Kljuke, tla in robovi straniščnih školjk pa sploh niso tako umazani, kot smo mislili, da bodo.

 

.

Dostopnost