Skoči na glavno vsebino

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je leta 1995 svečano sprejela Deklaracijo o načelih strpnosti z namenom, da države članice sprejmejo »vse pozitivne ukrepe, ki so potrebni za spodbujanje strpnosti v naših družbah, ker strpnost ni samo cenjeno načelo, ampak je tudi nujnost za mir ter ekonomski in socialni napredek vseh ljudi«.

V tej deklaraciji je UNESCO 16. november razglasil za mednarodni dan strpnosti.

V deklaraciji je zapisano, da je strpnost spoštovanje, sprejemanje in priznavanje bogate raznolikosti naših svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Pomeni, da smo si ljudje različni v svojem videzu, položaju, govoru, obnašanju in vrednotah ter imamo pravico biti to, kar smo, se ravnati po svojih prepričanjih, a hkrati tudi sprejemati, da se drugi ravnajo po svojih. Raznolikost oz. različnost je pomembna za vsako družbo, saj nas vse zelo bogati, nas uči skupnega sobivanja in v naše življenje prinaša izkušnje zaradi katerih postajamo dostojanstveni, strpni in spoštljivi ljudje.

Ob mednarodnem dnevu strpnost bomo tudi naši šoli preko različnih dejavnosti razmišljajo o tem, kako smo lahko spoštljivi, prijazni, prijateljski do ljudi in otrok, ki so drugačni od nas in kako lahko s takšnim vedenjem poskrbimo za boljše odnose med ljudmi in lepši svet, v katerem živimo.

Nelson Mandela je nekoč izjavil:

»Nihče se ne rodi s sovraštvom do druge osebe zaradi barve kože, porekla ali vere. Ljudje se naučijo sovražiti in če se lahko naučijo sovražiti, jih je mogoče naučiti ljubiti, kajti ljubezen prihaja v človeško srce bolj naravno kot njegovo nasprotje. «

Učimo otroke ljubezni, strpnosti in spoštovanja doma, v šoli in na vseh poteh njihovega življenja.

Natalija Novak, socialna pedagoginja

Dostopnost