Skoči na glavno vsebino

Naša šola se je v letošnjem šolskem letu prijavila k mednarodnemu projektu Evropski športni dan, ki je organiziran z namenom promocije gibanja in športa med mladimi. Osnovni namen je mladim predstaviti šport kot zabavno aktivnost in priložnost za druženje z vrstniki ter jih spodbuditi k redni športni dejavnosti.


Športni dan smo izvedli v dveh delih. V petek, 23. 9. 2022, so imeli učenci 1.–5. razreda dan organiziran tako, da so tekom dneva krožili po različnih lokacijah in spoznavali različne športe in se v njih tudi preizkusili. Na šolo smo povabili različne klube in posameznike iz bližnje okolice, ki so se na naše veliko veselje, predvsem pa veselje otrok, vabilu tudi odzvali.


Učenci so bili zelo navdušeni nad obiskom državnih prvakinj ŽNK Pomurje Nona, in sicer Špele Kolbl, Špele Rozmanič ter bivše članice in naše bivše učenke Kim Juršnik, ki so predstavile delo v prvi slovenski ženski nogometni ligi ter jim demonstrirale nekaj trikov in otrokom podale skrivnosti, kako postati vrhunski športnik. Veliko navdušenja med otroci je požel Bor Rehak Friš, državni prvak v breakdancu, ki je učencem predstavil svojo kariero, načine pridobivanja kondicije in kaj vse je potrebno, da si uspešen v tem športu. Učence je navdušil tudi z dejstvom, da se pripravlja se na uvrstitev na olimpijske igre, ki bodo leta 2024 v Parizu. K nam je prišla še ena naša bivša učenka, in sicer Eva Babič, ki je predstavila ultimate frizbi, in učenci so se morali zelo potruditi, da jim je kakšen met dobro uspel. Iz Lenarta so prišle mažoretke iz Twirling, plesnega in mažoretnega kluba Lenart. Dekleta so predstavila dejavnosti kluba in učencem dale priložnost, da so se preizkusili v obvladovanju mažoretne palice. To je bil za učence kar velik izziv. Prav tako so nas je obiskal predstavnik Kolesarskega kluba TVP Lenart, ki je za učence postavili poligon na šolskem igrišču, kjer so se učenci preizkusil v spretnosti vožnje s kolesom. Za prijeten zaključek s skupinskim plesom pa je poskrbela Plesna šola Samba.


Naslednji petek, 30. 9. 2022, pa so imeli dan za gibanje še učenci 6.– 9. razreda. Najprej so v športni telovadnici imeli predstavitev košarke iz KK Ajdas Lenart. Trenerji so za učence pripravili različne igre ter poligone s košarkaško žogo. Igre so bile organizirane tako, da so aktivno ves čas sodelovali prav vsi učenci in se preizkušali v spretnosti vodenja žoge in metanja na koš. Po malici so učenci odšli peš do Trojiškega jezera, kjer so se pomerili v krosu v dolžini 2,3 km. Učenci so tekmovali v skupinah glede na starost in na spol. V vmesnem času so ostali navijali in spodbujali sovrstnike.


Evropski ŠD je bil malce drugačen od ostalih, predvsem zaradi vseh povabljenih zunanjih izvajalcev. Učenci so spoznali nekatere nove športe in skrivnosti že znanih športov. Poleg tega, da so spoznali, koliko truda in odrekanja je potrebnega, da postaneš vrhunski športnik, so spoznali tudi meje svojih spretnosti in sposobnosti. V veliko veselje pa jim je bilo, da so videli, kako raznovrstno ponudbo različnih športov imajo v bližini svojega kraja.

 

Dostopnost