Skoči na glavno vsebino

Strpnost je osnovni temelj vsake civilne družbe in miru. Vsi želimo živeti v svetu, kjer smo spoštovani, sprejeti in enakovredni ne glede na to kakšni smo, od kod prihajamo in kakšne potrebe imamo. Dan strpnosti, 16. 11., so določile države članice UNESCO v Parizu leta 1995 in sprejele Deklaracijo o strpnosti.
Na šoli smo ta dan obeležili v petek, 17. 11. 2017, s posebnim dnem Jaz, ti, mi skupaj, mavričnost otrok na šoli. Na delavnicah so učenci od 1. do 9. razreda spoznavali različne skupine otrok in oseb s posebnimi potrebami. V prvi triadi so se učenci imeli priložnost srečati s slepimi in slabovidnimi osebami iz Društva za slepe in slabovidne Maribor ter z mladostniki s cerebralno paralizo in njihovimi mamami iz društva Sonček.
Učenci od 4. do 6. razreda so bili razporejeni v 3 skupine. Ena skupina je spoznavala značilnosti in funkcioniranje otrok v šoli, ki so nemirni. Delavnico sta vodila Dejan Sotirov in Jernej Picelj iz društva Mavrični bojevniki. Otroke z disleksijo je učencem predstavila pedagoginja Jasna, v svet gluhih in znakovni jezik pa sta učence popeljali Urša Novak in Veronika Grabar Korbar iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana.
Učencem 3. triade smo poskušali približati učence z avtizmom, disleksijo in učence z vedenjskimi in čustvenimi težavami. Delavnice so vodili pedagoginji Natalija in Estera ter socialni pedagog Mitja Muršič iz Strokovnega centra Comp@s in Svetovalnega centra za otroke mladostnike in starše Maribor.
Učenci so preko izkustvenih delavnic pobliže spoznali zgoraj omenjene skupine, razmišljali o odnosu do drugačnosti in možnostih strpnega in skupnega sobivanja v šoli ter v vsakdanjem življenju.
Polni vtisov, novih znanj in prijaznih misli smo dan zaključili s predstavitvami vseh skupin v telovadnici in pesmijo Zemlja pleše v znakovnem jeziku.
Širimo spoštovanje, solidarnost in strpnost, saj je nestrpnost zid med ljudmi.

Tukaj si lahko ogledate posnetek zaključne prireditve.

 

Dostopnost