Skoči na glavno vsebino

V sredo, 6. 3. 2019, so se šolski parlamentarci zbrali v Lenartu na medobčinskem zasedanju otroškega šolskega parlamenta. Na zasedanju so sodelovali predstavniki sedmih osnovnih šol. Na zasedanju šolskih parlamentov so učenci izbrali tri predstavnike, ki so v Lenartu aktivno sodelovali v razpravi in 2 opazovalca, ki sta sodelovala v delavnicah.
Letos se je zasedanje začelo z razpravo o sodelovanju in medsebojnem povezovanju. Predstavniki so ugotavljali, da je povezovanje in sodelovanje nujno za doseganje rezultatov, ki koristijo širši skupnosti oziroma javnemu dobremu. Ob zaključku razprave so parlamentarci povzeli, da je povezovanje mogoče, v kolikor na vseh straneh nastopajo zreli in odgovorni posamezniki, ki se zavedajo nujnosti in koristi skupnega delovanja.
Po razpravi se je delo nadaljevalo v delavnicah, ki so se tematsko naslanjale na razpravo in na njene zaključke. Pri delu so šolski parlamentarci z mentorji iskali načine za povezovanje in sodelovanje okoliških šol na področju kulturnega ustvarjanja. Predstavniki šolskih parlamentov so pripravljali osnutek načrta za projekt, imenovan Kulturni avtobus. V skupinah so razmišljali o tem, kako, kdo, kdaj in s čim bi se sodelujoče šole lahko med sabo povezale na področju kulture. Ker je izvedba načrta povezana s finančnimi stroški, so parlamentarci razmišljali tudi o tem, za kaj je pri projektu potrebno poskrbeti in koliko to stane. Delo v delavnicah se je zaključilo s predstavitvami načrtov, ki so jih oblikovali sodelujoči v posameznih skupinah.
Parlamentarci so izbrali dve temi, o katerih bi se želeli pogovarjati v prihodnjem letu. Izbrali so spolnost in spolne bolezni: zaščita, nevarnosti spolnih zlorab na spletu ter spoznavanje poklicev – poklicna orientacija.
Zasedanje medobčinskega šolskega parlamenta se je zaključilo z izvolitvijo predstavnikov, ki se bodo najprej udeležili regijskega zasedanja šolskega parlamenta v Mariboru, kasneje pa še nacionalnega zasedanja v Ljubljani.

Zapisala: Estera Jurša, mentorica ŠOP

foto utrinki

Dostopnost