Skoči na glavno vsebino

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

OŠ in vrtec Sv. Trojica nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje in osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učenec OŠ Sv. Trojica dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.


2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Če imate android napravo, si pred namestvijo morate namestiti aplikacijo geteduroam ali Eduroam CAT iz trgovine Google Play.
Pri namestitvi si lahko pomagate s prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT.
Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi  OŠ in vrtec Sv. Trojica.
 
Dostop je veljaven za čas šolanja in omogoča učencem tudi dostop do  Arnes spletnih učilnic in drugih storitev v Arnes AAI federaciji. Sprememba gesla in uporabniških podatkov je možna na spletni strani SIO-MDM.


4. Pomoč  in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Milan Nanut, tel: (02) 729 01 98, kabinet psihologa oz. email milan.nanut@ostrojica.si.

 

Dostopnost