Skoči na glavno vsebino

 

V petek, 31. maja, je potekal zaključek UNESCO- vega projekta SKUPAJ Z NAMI, ki smo ga letos posvetili mednarodnemu dnevu športa

Na sklepni prireditvi nas je obiskalo veliko gostov, ki so z nami delili izkušnje, spomine, modrosti, nasvete…Namen projekta je bil sodelovanje, povezovanje in medsebojno učenje.

V projektu je sodelovalo 7 osnovnih in 2 srednji šoli: OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Belokranjskega odreda Semič, OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, OŠ Leona Štuklja Maribor,  OŠ Pesnica, OŠ 16. odreda Mojstrana, Biotehniški center Naklo, Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor ter OŠ in vrtec Sveta Trojica.

Dan smo pričeli z ogrevanjem, ki ga je vodila fitnes trenerka Anja iz Fitnes centra Dream Gym Lenart. V športnem razpoloženju so se učenci z mentorji podali na pohod po Sveti Trojici. Ob 15. uri je sledila prijateljska tekma z mladimi člani PGD Sveta Trojica. S tem so gasilci dokazali, da niso samo vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, ampak so tudi športniki. Tekmo je sodil nogometni trener in sodnik Mitja Drašak.

Del projekta je bil tudi Ex tempore Rajka Slapernika z naslovom: Umetnost v športnem duhu.

Učence osnovnih in srednjih šol smo povabili, da na temo športa ustvarijo risbe, slike, grafike in kipe. Prejeli smo veliko število odličnih likovnih izdelkov. Strokovna komisija v sestavi: Romeo Štrakl, Marija Rojko in Lucija Žitnik, je imela zelo težko delo. Po temeljitem premisleku so vendarle izbrali najboljše.

Najboljši mladi umetniki so prejeli Slapernikove nagrade in priznanja. Naši učenci so bili na ex temporu zelo uspešni, saj je Lara Žitnik prejela glavno nagrado za 3. triado. Slapernikova priznanja pa so prejeli: Pascal Rus Strnad, Edi Zemljič, Neja Merčnik, Neja Zorko, Gabrijel Gungl in Mojca Ploj.

Nagrade in priznanja nam je pomagal podeliti znan smučar Klemen Kosi. Odzval se je povabilu župana občine Sveta Trojica Davida Klobasa, ki je prijazno pomagal pri organizaciji našega projekta. S svojim obiskom nas je Klemen Kosi zelo razveselil. Pripovedoval nam je o začetkih svoje profesionalne športne poti, o porazih in uspehih, o življenju športnika. Seveda smo se lahko z njim tudi fotografirali in domov odnesi njegov avtogram.

Dan smo zaključili z ogledom razstave izbranih del ex tempora Rajka Slapernika

» Umetnost v športnem duhu« v Protokolarno razstavnem prostoru Sv. Martina v Sv. Trojici. Odlični likovni izdelki so navdušili obiskovalce. Razstava bo v prihodnjih mesecih potovala po različnih UNESCO šolah.

 

Metka Beber

 

 

Dostopnost