Skoči na glavno vsebino

unesco

UNESCO je bil ustanovljen leta 1945 kot specializirana organizacija Združenih narodov za področje izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij. Sedež organizacije je v Parizu v Franciji.
Namen organizacije je prispevati k miru in varnosti s spodbujanjem sodelovanja na področju izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij med narodi in s tem širiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih priznavajo vsi narodi, ne glede na raso, spol, jezik ali vero. Delovna področja UNESCA so:
•    izobraževanje,
•    naravoslovne znanosti,
•    družboslovne znanosti,
•    kultura,
•    komunikacije in informacije.
 
Republika Slovenija je bila sprejeta v UNESCO 27. maja 1992 kot 167. članica.  
Več o UNESCU lahko preberete tukaj.

UNESCO ASPnet je Projektna mreža združenih šol (Associated Schools Project Network – ASPnet), ki je nastala leta 1953. Danes je to globalna mreža več kot 9000 predšolskih, osnovnošolskih in srednješolskih izobraževalnih ustanov v 180 državah.

UNESCO ASPnet mreža šol deluje v duhu kulture miru in nenasilja ter poudarja skrb za ohranitev našega skupnega doma – planeta Zemlje.

V slovensko UNESCO ASPnet mrežo šol, ki je ena od članic mednarodne UNESCOVE šolske mreže, je že več let vključena tudi naša šola.

Več o UNESCO ASPnet najdete tukaj.

Dostopnost