Skoči na glavno vsebino

tabor vrstniska

Pretekli konec tedna smo skupaj z OŠ Sv. Ana izpeljali izobraževanje učencev za vrstniške mediatorje. Izobraževanja se je udeležilo 11 učencev iz naše šole in 16 učencev iz sosednje šole. Mini tabor, kot smo ga poimenovali, smo načrtovale in vodile 4 mentorice (N. Novak – soc. pedagoginja, A. Šuster – učiteljica zgo. in geo, P. Cimerman, K. Mlekuž – pedagoginji iz OŠ Sv. Ana) za družabni del in različne igre pa so poskrbeli učiteljica glasbe N. Komperšak, knjižničarka L. Kocbek in učitelj športne vzgoje M. Peran.

Četrtkov popoldan je bil namenjen spoznavanju in delavnici o čustvih, v petek pa smo se pogovarjali o komunikaciji, konfliktih ter spoznali glavne spretnosti in pravila vrstniškega mediatorja. Učenci so se seveda najbolj veselili družabnega večera in preživetja noči v šolski telovadnici. V tem delu so se nam pridružile tudi že izkušene mediatorke iz obeh šol. Po nočnem sprehodu, branju ob lučkah prijateljstva, plesu, petju in peki kostanjev smo nekateri utrujeni, drugi razposajeni, eni vznemirjeni in nagajivi pozno v noč le zaspali. V sobotnem deževnem dopoldnevu smo spoznavali vse korake mediacijskega pogovora, »stare« mediatorke pa so nam odigrale mediacijo. Ob koncu druženja in učenja smo za starše predstavili krajšo predstavitev, kjer smo poleg znanja in novih spretnosti pokazali tudi glasbeno točko z »boomwhackers-i«. Z novimi prijateljstvi in načrti za ponovno druženje smo se odpravili vsak na svoj konec.

Znanja in spretnosti, ki so jih učenci pridobili tekom delavnic, niso namenjena samo vodenju in izvajanju mediacij na šoli, temveč so vir osebne rasti, razumevanja drugih in razvijanja spoštljivih in strpnih odnosov.

In še fotografski utrinki.

Še utrinkov.

 

Mentorici: Natalija Novak, Anica Šuster

Dostopnost