Skoči na glavno vsebino

ladjice m

Več slik …

Ker nam ni vseeno …

To je bila vodilna misel projekta »Šest milijonov ladjic za žrtve holokavsta«, v katerega je bila vključena tudi naša šola.
K sodelovanju nas je povabila Srednja ekonomska šola Maribor, pobudnik in koordinator projekta je bil njihov profesor Boris Krabonja. 

 

Z veseljem smo se pridružili številnim ostalim šolam in zavodom ter zavzeto gubali ladjice iz odpadnega papirja. Cilj akcije je bil, da bi skupaj izdelali 6 milijonov ladjic; od katerih bi vsaka ladjica predstavljala eno žrtev holokavsta. Žal zadane številke nismo dosegli; izdelanih je bilo okrog 2,400.000 ladjic. Spomin na žrtve grozot 2. svetovne vojne pa smo združili z dobrodelnostjo, saj se zavedamo, da otroci po svetu še zmeraj živijo v nečloveških razmerah. Po zaključenem projektu bodo namreč ladjice uporabljene v dobrodelne namene, in sicer v akcijo »Star papir za indijske otroke«.

Slavnostna prireditev ob zaključku projekta je bila v sredo, 19. marca 2014, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Na prireditev smo peljali tudi nekaj učencev naše šole. Pred samo prireditvijo smo si ogledali »Umetniško inštalacijo« iz ladjic, ki je bila razstavljena na »Kliniki za zdravljenje faušije« v Mariboru. Inštalacijo so oblikovali dijaki Srednje ekonomske šole Maribor ob pomoči študentov arhitekture. Ob vodenem ogledu različnih skulptur iz ladjic, ki na simboličen način prikazujejo grozljive dogodke, smo ostali brez besed, pretreseni, ganjeni … Enaki občutki so nas obdajali tudi na slavnostni prireditvi. Nastopajoči so namreč na edinstven način, z glasbo, s plesno koreografijo, s sliko in z besedo izrazili vsa grozljiva dejstva, obudili spomine na čase, ki se ne smejo več ponoviti, ter nas opomnili, da še vedno obstaja upanje za otroke tam nekje daleč od naših oči, vendar blizu našega srca. Če smo le pripravljeni ponuditi svojo pomoč. Pa čeprav samo z eno ladjico iz papirja!

Ker nam ni vseeno …

Mentorica SUŠ-a: Lilijana Kurnik

Dostopnost