Skoči na glavno vsebino

Tokrat vam predstavljamo najbolj oddaljeno celino to je Avstralija, nekaj pa vam bomo tudi povedali o Novi Zelandiji.

Avstralija je najmanjši in najbolj raven kontinent. Glavno mesto Avstralije je Canbbera, največje mesto je pa Sydney.
Pred tem so tam živeli Aborižini, ki so pazili, da niso uničevali narave in vzeli naravi samo toliko kolikor so potrebovali. Beseda aborigini pomeni od začetka. Bivališča so gradili iz lubja in lesa. Z bumerangom so lovili živali, služil jim je tudi kot orožje. Znano glasbilo pa didžeridu, ki je staro več kot 40.000 let.
Uluro je sveta gora Aboriginov. Uluro je največji kamen (monolit) na svetu. Znan je zaradi svoje nenavadne velikosti in lege, pa tudi zaradi spreminjanja barve.
Veliki koralni greben je najdaljši koralni greben na svetu. Je dom ribam, kitom, delfinom in želvam.
Svetovno znana je operna hiša v Sydneju. Znana športa v Avstraliji sta kriket in ragbi.
Vreme v Avstraliji je toplo in prijetno, v puščavi pa je zelo vroče. Letni časi so obratno kot pri nas. Božič praznujejo poleti.
Avstralija je domovina vrečarjev-živali, ki preživijo kot mladiči v vrečah na trebuhih svojih mam. To so kenguruji, koale in vombati.

Obiskala sta nas Katrin in John iz Nove Zelandije. Katrin je rojena v Sloveniji, John pa je iz Nove Zelandije. Povedala sta nam veliko zanimivosti o Avstraliji in Novi Zelandiji.
Nova Zelandija je otoška država v bližini Avstralije. Sestavljena je iz dveh otokov, severnega in južnega.
Maori so bili prvi prebivalci Nove Zelandije. Haka je tradicionalni maorski ples, ki so ga v preteklosti izvajali za to, da bi nasprotniku pognali strah v kosti, danes pa mnogi Novozelandci z njo ohranjajo tradicijo, zato jo je mogoče videti tudi na športih igriščih.
Najbolj popularna žival je ptič, ki ne zna leteti.

Sedaj že potujemo po Ameriki in kmalu se bo zaključilo naše potovanje po svetu.

foto

 

Dostopnost