Skoči na glavno vsebino

V torek, 23. aprila, na svetovni dan knjige, so se v Sloveniji organizirale različne dejavnosti v okviru projekta Noč knjige, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljne gradnike zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev ter spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi.
K projektu Noč knjige se je priključil tudi naš vrtec in šola, ki je organizirala bralni večer POEZIJA MALO DRUGAČE, na katerem smo brali in poslušali različne pesmi, nato pa jih poustvarjali s plesom, glasbo, dramsko igro, zgodbami in z risanjem.
Srečanje se je začelo v poznih popoldanskih urah, ko se je dan že začel prevešati v večer. Otroci smo se skupaj z učiteljicami zbrali v šoli in se razporedili po razredih, v katerih je potekalo pet delavnic. Tukaj so nas pričakali učenci moderatorji, ki so vodili aktivnost v posamezni skupini. Delo je bilo načrtovano tako, da so učenci krožili po skupinah, kjer so na začetku poslušali pesem, nato pa so jo skušali preoblikovati v ples, pesem, gledališko predstavo, pripoved in risbo. Spoznali so pesmi Maček Muri Kajetana Koviča, Marmelada in Mjav, mjav, mjav Anje Štefan, Angina Saše Vegri, Župančičevo Lenko ter pesem Zmaj Sonje Čarni Bertalanič, nato pa se preizkusili kot mojstri ustvarjanja na različnih umetniških področjih. Po končanih delavnicah so se v jedilnici predstavile vse delavnice s svojim ustvarjalnim dosežkom.
V vrtcu so se otroci predajali pisani besedi skupaj z vzgojiteljicami. Večer, ki so ga ob pesmicah in zgodbicah preživeli v vrtcu, se je otrokom zdel nadvse imeniten.
Po končanem ustvarjanju smo se posladkali v šolski jedilnici. Bralni večer smo zaključili ob 21.00, ko smo se polni vtisov poslovili do naslednjega leta.

Zahvaljujem se učencem Žani Kirbiš, Tamari Mlakar, Eli in Lili Makuc, Klari Embreuš, Jaku Frasu ter Matevžu Trobentarju iz 6. razreda, Sari Družovec in Lari Žitnik iz 8. razreda ter Živi Jemenšek in Evi Gungl iz OŠ Lenart za odlično pripravo na recitacijo izbranih pesmi ter pomoč v delavnicah.

Estera Jurša in Natalija Novak

 

foto utrinki

foto2

Dostopnost