Skoči na glavno vsebino

Meditacija ni samo za odrasle.

Meditacija otroka umiri in ga nauči osredotočanja vase. S tem, ko potuje v notranji svet, začne še bolje spoznavati sebe in svoj notranji svet, se lažje sprejema kot individuum. To mu daje stabilnost, spodbuja k pozitivnem mišljenju in utrjuje dobro samopodobo. Poskusite, otroci niso nikoli premladi in nikoli prestari, da začnejo meditirati.

Pred meditacijo se z otrokom udobno namestite v sedeči položaj in se prepričajte, da vas med meditiranjem ne bo nihče vznemiril. Pomembno je tudi, da imate na sebi udobna oblačila. Recite mu, naj zapre oči, položi roke na trebušček in vas pozorno posluša. Povejte mu, naj pusti mislim svojo pot, naj uporabi čim več domišljije, vi pa ga skozi meditacijo vodite s čim bolj umirjenim glasom.
Vodite ga lahko na naslednji način:
”Globoko vdihni in izdihni. Začuti, kako ob vdihu tvoj trebušček raste in kako se z izdihom tvoje telo popolnoma sprosti. Zamisli si, da uživaš na sanjski plaži. Obdaja te sinje modro morje, bele peščene sipine in gradovi iz peska. Na vsakem gradu je mala zastavica, ki nežno plapola v vetru. Nebo je modro, brez oblačka in toplo sonce prijetno greje tvojo kožo. Sedaj stopi do morja in se za trenutek ustavi.
Občuti, kako morje nežno pljuska ob tvoje prste na nogah. Valovi nenehno prihajajo in odhajajo … prihajajo in odhajajo … Tako kot tvoje telo – ob vdihu trebušček naraste in se ob izdihu zopet spusti. Vsakič znova. Sedaj pusti, da rajska plaža v tvojih mislih počasi zbledi. Ostaneš samo še ti. Za nekaj trenutkov se osredotoči samo na svoje dihanje. Ko boš pripravljen, zamigaj s prsti na rokah in nogah ter odpri oči.”

Še posebej dobro deluje zvečer pred spanjem, lahko pa tudi preden se začne učiti, da se z lahkoto potopi v svet znanja.

Dostopnost