Skoči na glavno vsebino

IMG 0099

V ponedeljek, 29. 10. 2012, smo izvedli filmsko delavnico za nadarjene učence. Ogledali smo si film Društvo mrtvih pesnikov, ki govori o iskrenih mladostniških sanjah, prijateljstvu, učitelju, ki razume potrebe svojih učencev ter o odnosih med otroci in starši.

Takoj po ogledu filma smo zapisali prve misli, ki so se nam utrnile: vztrajati, pogumna smrt, super učitelj, solidarnost, odnosi …

Ker je dogajanje v filmu postavljeno v pozna petdeseta leta prejšnjega stoletja, smo lahko primerjali način vzgoje otrok takrat in danes. Ugotovili smo, da so imeli otroci malo ali nič besede pri iskanju svojih želja, ki naj bi jih kasneje vodile skozi življenje. Prav tako smo ugotovili, da je delo v šoli v primerjavi z današnjim časom potekalo po bolj strogih pravilih, ki so jih določali izključno učitelji.
Ko učenci dobijo učitelja, ki jih sliši in razume, jim s tem spodbudi k iskanju lastnih želja. Na pot iskanja naših želja smo se podali tudi mi. V življenju si želimo: biti mama in glasbenica, imeti odlično kariero in družino, biti farmacevt, imeti delavnico, kjer bodo nastajali raznovrstni roboti in vse kar je povezano z njimi, muzicirati v svojem prostem času, se ukvarjati z lesom in modelarstvom, biti modna oblikovalka, ki bo svoje znanje nadgrajevala v Londonu … Odkrili smo, da imamo kljub mladosti že precej dobro izoblikovano vizijo o tem, kaj želimo in hočemo početi kot odrasli ljudje.

Kot glavno vodilo filma smo izpostavili rek, s katerim učitelj angleščine, g. Keating, preseneti učence pri svoji prvi uri. Carpe diem ali izkoristi oziroma užij dan je vodilo, ki skozi celotni film žene učence k iskanju tistega, kar iskreno hočejo in si želijo. Naša razmišljanja o tem, kaj nam pomeni ta rek, najdete zapisana na oglasni deski pred kabinetom socialnih pedagoginj. K razmišljanju vabimo tudi vse ostale učence, zato na plakat pripišite, kaj vam pomeni rek carpe diem – izkoristi dan.

Vzdušje na delavnici je bilo prijetno in ustvarjalno. Ustvarili smo plakat, zapisali naše želje, razmišljali o odnosih med različnimi ljudmi ter se na koncu veselo odpravili na zaslužene počitnice.

Mentorici Estera Jurša in Natalija Novak

Dostopnost