Skoči na glavno vsebino

V sredo, 4. 4. 2018, smo si z nadarjenimi učenci ogledali izvrstno komedijo Ledena steza. Film prikazuje zgodbo jamajških športnikov-zanesenjakov, ki se kljub nasprotovanju mnogih udeležencev odpravijo na zimske olimpijske igre in tam v bobu dostojno zastopajo barve domače države. Ker so z Jamajke, se jim posmehujejo skorajda vsi, nekateri, zlasti prvaki v tem športu, pa jim kar odkrito zabrusijo, da na olimpijadi nimajo kaj iskati. Jamajčani se s težavami spoprimejo hrabro in dostojanstveno in v svojem stilu dokažejo, da barva kože ali to, od kod prihajaš, ni in ne sme biti razlog za nesprejemanje.


Po ogledu filma je sledila še analiza zgodbe. Za začetek smo nekaj prizorov podoživeli s pomočjo zamrznjenih slik. Nato so učenci razmišljali o izrazih, s katerimi so športniki ta pravih zimskih držav označevali Jamajčane. S pomočjo teh izrazov smo na koncu razvili debato, v kateri smo odpirali teme, ki jih je možno zaslediti v filmu, od diskriminacije do upora in vztrajnosti pri zasledovanju zastavljenega cilja.
V refleksiji so učenci razmišljali o svojem počutju ter o novih spoznanjih. Za zaključek vam naj predstavimo nekatere misli: ˝Jaz sem se počutila v redu, predvsem pa mi je bil film zelo všeč.˝; ˝Ne smemo kritizirati ljudi po videzu, navadah, veri …˝; ˝Si to kar si, sprejmi se takšnega kot si.˝

Fotografije

Mentorici Natalija Novak in Estera Jurša

Dostopnost