Skoči na glavno vsebino

V petek, 20. 4. 2018, smo z učenci in otroci iz vrtca pripravili bralni večer v okviru slovenskega projekta Noč Knjige. V šoli oz. vrtcu smo se dobili ob 18.00. Vsi vznemirjeni smo nestrpno pričakovali začetek našega potovanja v svet pisane besede.
V šoli smo združili stoto obletnico smrti našega velikega pisatelja Ivana Cankarja in človekove pravice, saj je bil Ivan Cankar velik borec za svobodo in pravice vseh ljudi.


Učenci so na štirih postajah skupaj z učiteljicami Tanjo Cekovski, Vesno Tornar, Anko Leopold, Marto Jemenšek, Lilijano Kurnik, Simono Dreu, Natalijo Novak in Estero Jurša obiskali mesta in kraje, v katerih je del svojega življenja preživel Cankar. Sprehodili so se po njegovi rojstni Vrhniki, obiskali meščanski Dunaj in Ljubljano ter se ustavili v domači Sveti Trojici v Slovenskih Goricah.
Ob slovenskem prevodu pesmi Johna Lennona Pomisli so otroci razmišljali o svobodi in človekovih pravicah ter svetu pošiljali sporočila miru. Raziskovali so različne literarne oblike zgodbe o Lepi Vidi. S pomočjo zbirke Moje življenje in v njej objavljene črtice Pehar suhih hrušk so spoznavali nič kaj pisan otroški svet Ivana Cankarja. Ugotovili so, da tako velik slovenski pesnik kot je Cankar ni maral šole. Ob pomoči zgodbe Smetiščni muc avtorice Svetlane Makarovič so otroci razmišljali o tem, kaj njim pomeni svoboda.
V vrtcu so mlajši otroci s pomočjo vzgojiteljic Tinke Markoli in Mišele Sinič po branju pravljic ilustrirali Zvezdico Zaspanko, si privoščili večerjo in se poslovili. Večji otroci so v družbi vzgojiteljic Sabine Zorko in Natalije Poštrak ter spremljevalk Ksenije Vogrin in Sare Mlinarič po branju knjige Lahko noč medvedek Alfi medvedka pobarvali, potem pa se zabavali v pidžamah na prvem letošnjem pidžama partiju.
Otroci vrtca so se poslovili nekoliko prej, učenci pa so po končanih delavnicah uživali še v predstavi, v kateri je pod mentorstvom učiteljice Anice Šuster naš učenec Rene Škrlec predstavil nekaj zgodb iz Cankarjevega življenja.
Po končani predstavi in večerji smo se poslovili do naslednjega leta. V druženju in prijetnem vzdušju smo vsi skupaj zelo uživali.

Mentorice

foto utrinki

Dostopnost