Skoči na glavno vsebino

Astronomski večer

Lokacija: OŠ CERKVENJAK

Datum: 14. 10. 2019

Čas: 16.00 – 20.00

Nebo je za nas okno v druge razsežnosti, kot so na površini Zemlje. To okno je bolj ali manj odprto. Ko ga zastirajo gosti oblaki, je kot zagrnjena temna zavesa in vidimo podnevi le oblake,  ponoči pa prav nič. Čisto modro nebo še ne pomeni, da je okno odprto na stežaj, njegova odprtost ponoči je večja kot podnevi. Podnevi vidimo pretežno Sonce, oblačke, ptice na nebu, sledi letal in morda še kak NLP. V jasni noči se okno odpre skoraj na stežaj. Takrat je vredno uzreti pogled navzgor, se odpraviti po kakšno zvezdno karto in dela je za kar nekaj noči. Ker smo neučakani pohitimo po daljnogled in okno se še bolj odpre. Kaj daljnogled, ob teleskopu nam bo zastal dih. Zdaj bi pa še radi fotografirali vse to, kar smo videli, da pokažemo drugim ali pa imamo le za arhiv. Kar počasi, saj ni vse tako preprosto. Kaj ko bi se lahko povzpeli nad nebo in videli tako kot vidi vesoljski teleskop Hubble. Ni treba, mnoge izjemne fotografije so na voljo že na spletu. Kaj torej gledamo z Zemlje ob najbistrejši noči še vedno skozi zračno zaveso? Na svetu si že mnogi prizadevajo za malo bolj temno nebo. Kje si bomo torej mi postavili teleskop?

 Program astronomskega večera:

Ob 16. uri se bomo zbrali v avli šole, kjer bo  potekalo medsebojno spoznavanje ob katerem bomo izmenjali  izkušnje s področja vsebin o vesolju.

Od 16.30 do 17.30 bomo obravnavali naslednjih vsebine: Pogled na vesolje nekoč in danes, Vesoljski objekti in razdalje v vesolju, Možnosti preprostih opazovanj, Priprava na večerno opazovanje. Delo bo potekalo kot prepletanje predavanja, okrogle mize in delavnice.

Od 18.00 do 20.00 (po želji do 21. ure) bo potekalo opazovanje v bližini šole v Cerkvenjaku (Venera, Jupiter, Saturn, Luna), prosto in s šolskim zrcalnim teleskopom. Zaželeno je, da nekateri zraven prinesejo daljnoglede ali manjše teleskope.

V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili in o tem obvestili sodelujoče šole vsaj en dan prej.

 

Mentor: Slavko Toplak, učitelj mat. in fiz.

Dostopnost