Skoči na glavno vsebino

Učenci 2. razreda smo v mesecu februarju spoznavali življenje v preteklosti. V učilnici smo uredili razstavo starih predmetov, brali stare zgodbe, peli stare slovenske ljudske pesmi in se nasploh poskušali poistovetiti z našimi predniki ter njihovim načinom življenja. Vendar pa to v današnjem modernem času ni tako preprosto. In ravno zato smo želeli, da nam o življenju v starih časih pripoveduje nekdo iz lastnih izkušenj.
In kdo bi nam lahko bolje predstavil življenje v preteklosti kot gospa častitljive starosti, ki velja za eno najstarejših Slovenk?
To je Elina prababica, gospa Marija Arih, ki je 3. januarja letos slavila svoj 104. rojstni dan.
Marija Arih se je rodila v Prepolju na Dravskem polju kot prva izmed enajstih otrok. Večino svojega časa je živela v Mariboru in okolici. Pred 80 leti se je poročila z možem Andrejem in rodila tri otroke: Miro, Aleša in Cirila. Sedaj ima pet vnukov in šest pravnukov.Gospa Marija nas je s svojim obiskom počastila v torek, 12. februarja 2019.
Na ta znameniti obisk smo se pripravili tako kot se spodobi. Vsak izmed učencev ji je narisal risbico, pripravili pa smo tudi krajši nastop.
Gospo Marijo smo nestrpno pričakovali, saj smo imeli zanjo veliko vprašanj. Najprej smo ji zapeli nekaj slovenskih ljudskih pesmi, potem pa jo je z baletno točko razveselila tudi njena pravnukinja Eli. In nato so sledila vprašanja, na katera je naša gostja z veseljem odgovarjala. Nanizala nam je kar nekaj spominov na svoje otroštvo, ob tem pa smo lahko občudovali njeno miselno svežino, srčnost in dobrodušnost.
Videti je bilo, da se je v družbi naših šolarjev dobro počutila, oči so ji zasijale in bila je dobro razpoložena ter polna življenja.
Verjamem, da smo ji polepšali njen vsakdan in enako nam ga je polepšala tudi ona s svojo pozitivno energijo.
Hvala, gospa Marija, da ste nam pokazali, kako prijetna so lahko medgeneracijska druženja.

Učenci 2. razreda in razredničarka Lilijana Kurnik

Dostopnost