Skoči na glavno vsebino

Dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru kot Tradicionalni slovenski zajtrk, na naši šoli poteka že vrsto let. V ta projekt niso vključeni zgolj učenci naše šole, saj v njem sodeluje okrog 700 vrtcev, 800 osnovnih šol, zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi v Sloveniji, kar znaša, da na ta dan zajtrkuje skupno okoli 270.000 otrok.

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatna pozornost, pridelovalcem in predelovalcem hrane – našim kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam – pa posebno priznanje ter izraz spoštovanja do njihovega dela.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla.

Dodatni namen tega projekta je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Prav tako je eden od ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnašajo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki, potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Dostopnost