Skoči na glavno vsebino

Naša šola se je že drugo leto zapored odzvala na javni poziv osnovnim in srednjim šolam za dodelitev spodbud, namenjenih izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti  med mladimi, ki jo razpisuje organizacija SPIRIT Slovenija. 

V projektu sodelujejo učenci od 7. do 9. razreda in sicer nadarjeni učenci ter učenci, ki obiskujejo izbirne predmete rastline in človek, likovno snovanje in sodobna priprava hrane. Skozi različne posebne dneve,  delavnice in ure pri izbirnih predmetih rastline in človek ter likovno snovanje podrobneje spoznavajo rastline, predvsem zelišča in raziskujejo njihove naravne danosti (zdravilne moči, možnost izdelave destilatov, eteričnih olj, naravne kozmetike ipd.) ter se urijo v arhitekturnem in likovnem načrtovanju, opremi in izvedbi zunanjega sprostitvenega kotička, poimenovanega Sveti zen kotiček. Učenci so v okviru »Start up  vikenda,«  ki je potekal 6. in 7. 10. 2023 na naši šoli svoje teoretično in praktično znanje oplemenitili s podjetniškim načinom razmišljanja in raziskovali možnosti, kako svojo vizijo pretvoriti v uporabno, praktično in podjetniško podkovano idejo. V šoli so tudi prespali in sami poskrbeli za pripravo hrane tako za večerni kot jutranji čas.

Zametki našega Sv. Zen kotička so se naredili, saj že dobiva prvo podobo, poleg teoretičnih znanj, smo  tudi že pričeli z zasaditvijo rastlin ter risanjem mandal z motivi iz narave. Nadaljevali bomo v prihodnjih mesecih z ureditvijo kotičkov za sedenje ter sproščanje, v pomladnem času pa se nadejamo razcveta vseh posajenih rastlin in izvirnih risb. Tako bomo s skupnimi močmi ne samo polepšali podobo šole, ampak tudi na tej poti raziskovanja dobili veliko tako podjetniških kot praktičnih znanj uporabe zelišč v različne namene. Trudili se bomo razvijati idejo tudi v prihodnjih letih.

Mentorici Nina Ličen Goričan in Metka Beber

                 

Dostopnost