Skoči na glavno vsebino

Z otvoritvijo Svetega Eko Zen kotička smo zaključili projekt Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, ki je potekal pod okriljem agencije SPIRIT Slovenija. Otvoritev smo obogatili s kulturnim programom naših učencev. Prisotne pa je pozdravila tudi ravnateljica naše šole Nataša Bauman.

     

Projekt Z USTVARJALNOSTJO IN INOVATIVNOSTJO DO PODJETNOSTI smo letos na naši šoli izvedli že drugič. V tem šolskem letu smo veliko pozornost namenili uresničevanju in realizaciji zamisli učencev, ki smo izrazili željo, da bi del zunanjih površin šole namenili kotičku, ki bi nam omogočal druženje. Tako se je v duhu našega kraja (Sv. Trojica) porodila ideja o »SV. EKO ZEN KOTIČKU«.

V projektu smo sodelovali učenci od 7. do 9. razreda.  Prihajamo iz različnih vrst, nekateri smo se lotili dane teme v okviru izbirnih predmetov in sicer rastline in človek, likovno snovanje ter sodobna priprava hrane. Nekateri smo sodelovali kot nadarjeni učenci, nekateri pa kot deležniki  interesne dejavnosti Naravoslovni vedež. V okviru »Start up vikenda« smo naše teoretično in praktično znanje oplemenitili s podjetniškim načinom razmišljanja in raziskovali možnosti, kako našo vizijo pretvoriti v uporabno, praktično in podjetniško podkovano idejo. Pri vseh ostalih vključenih aktivnostih pa smo prišli do izjemno kreativnih in inovativnih rešitev, ki jih sedaj že uporabljamo tudi v praksi in realnem življenju.

Za naš Sv. Eko zen kotiček smo podrobneje spoznavali različne zdravilne rastline. Raziskovali smo njihove naravne danosti – zdravilne moči, za možnost izdelave destilatov, eteričnih olj, naravne kozmetike in drugih izdelkov.

     

Zunanjo podobo smo opremili s cvetlicami, okrasnimi lonci, zelišči, klopmi, mizicami in cvetličnimi ter živalskimi mandalami, ki so jih soustvarjali učenci pri likovnem snovanju. Uredili smo gredice in posadili nešteto tulipanov, okrasnih lukov, mačeh in številne druge rastline, kjer vsaka cveti v svojem obdobju. Tako bo naš kotiček spreminjajoč se delček šolske narave, ki ne kliče po popolnosti, ampak po nekem notranjem miru, po zenu.

       

     

Besedica ZEN v budizmu nakazuje na preprostost, pristnost in razumevanje resnice skozi neposredno izkušnjo. Tako v našem Sv. Eko zen kotičku ponujamo stik s samim sabo, s sočlovekom in z naravo, katere del tudi smo.

Velik izziv za vsakega umetnika je takšnemu kotičku dodati likovno ozadje, ki bi na lep, estetski način dopolnjevalo sporočilo zen kotička. Zato smo za likovni motiv izbrali mandale. Beseda mandala v sanskrtu označuje sveti krog in se povezuje s pojmi, kot so molitev, meditacija, zdravljenje … Podobo mandal smo dopolnili z motivi živali in rastlin, ki jih lahko opazimo v okolici našega kotička za sproščanje.

       

    

Za naše poslikave smo zbrali prav posebno barvno kombinacijo. Svetlo modra barva je barva naše šole, opazite jo lahko v našem grbu. Obenem pa  je barva miru in harmonije, barva zrelosti, razumskosti, natančnosti, sposobnosti, barva visokih vrednot. Je barva zaupanja, iskrenosti in zvestobe. Dodali smo še roza barvo, ki je prav tako v našem grbu in vzbuja empatijo ter je barva sočutja in topline. Vijolična barva na naših poslikavah predstavlja domišljijo in duhovnost. Nazadnje smo kot simbol narave okoli nas dodali še zelene barvne tone.  To je barva ravnotežja in harmonije. Je barva rasti, pomladi, prenove in ponovnega rojstva. Obnavlja in vrača energijo. Je zavetišče pri vsakdanjih obremenitvah sodobnega življenja in nam ponovno vrača občutek dobrega počutja. Čustveno pozitivna barva, ki nam daje sposobnost ljubiti in negovati sebe in druge brezpogojno.

            

          

Če bo naš kotiček za sproščanje pripomogel k boljšemu počutju vseh, ki obiskujemo našo šolo : učencev, učiteljev ter vseh delavcev šole, je naš namen izpolnjen in cilj dosežen. Vabljeni, da se povežete in umirite v našem kotičku tudi Vi!

Mentorici: Nina Ličen Goričan in Metka Beber

Dostopnost