Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 15. 2. 2024, smo v okviru šolskega parlamenta izvedli okroglo mizo o duševnem zdravju mladih. V goste smo povabilo psihologinjo s Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor Tadejo Batagelj.

Na začetku srečanj smo vsi učenci od 6. do 9. razreda izpolnjevali anketo o duševnem zdravju. Anketarje je zanimalo, kako na naše duševno zdravje vplivajo družina, starši in šola. Spraševali pa so nas tudi o tem, kje poiščemo pomoč, ko smo v stiski.

V mesecu januarju in februarju smo razredni predstavniki parlamenta od 6. do 9. razreda skupaj z mentoricama Natalijo Novak in Estero Jurša izvedli delavnice, na katerih smo se že drugo leto zapored pogovarjali o našem duševnem zdravju. V naslednjih srečanjih smo se pogovarjali o čustvih in o anoreksiji kot eno izmed motenj prehranjevanja. Imeli pa smo tudi delavnico, na kateri smo govorili o vplivih na našo duševno zdravje. Izpostavili smo vpliv družine, vrstnikov in šole in ugotavljali, kakšne so naše izkušnje s starši, prijatelji, učitelji, ocenjevanjem in kakšne vpliv imajo našteti dejavniki na naše duševno zdravje. Hkrati z našim razmišljanjem smo oblikovali tudi vprašanja za psihologinjo. Zanimalo nas je, kakšen je duševno zdrav mladostnik, kakšne težave na področju šole, družine in vrstnikov imajo mladostniki, ki po pomoč prihajajo k njej, kdaj moramo poiskati pomoč, katerega strokovnjaka naj obišče oseba z depresijo, kakšni so njeni spomini na mladost in kdo jim je takrat pomagal. Za konec nas je zanimal še vzrok, zaradi katerega se je ga. Tadeja Batagelj odločila za študij psihologije.

Na okrogli mizi smo se o naših spoznanjih pogovarjali s psihologinjo, ki je z odgovori na naša vprašanja in s strokovno razlago potešila našo radovednost. Spoznali smo, da je slabo počutje in občutek, da so tvoje težave velike, sestavni del odraščanja. Moramo pa biti pozorni, kadar nas te težave začnejo omejevati pri opravljanju nalog, ki naj bi jih kot mladostniki zmogli. Takrat je nujno, da poiščemo pomoč odrasle osebe.

Srečanje je bilo poučno in zanimivo.

Učenci z mentoricama Estero Jurša in Natalijo Novak

Dostopnost