Skoči na glavno vsebino

Čas se iz TEKa – Running out of Time!

Učenci na OŠ Sv. Trojica so se pridružili najdaljšemu podnebnemu teku, ki je potekal od 30. septembra do 6. novembra, s skupnim ciljem – Ukrepati za podnebje, proti podnebnim spremembam in za ohranjanje biotske pestrosti. Štafetna palica je v 38 dneh prepotovala 18 držav od Škotske do Egipta, v dolžini 7.767 km. 18. in 19. oktobra pa je štafetna palica prečkala tudi Slovenijo.

V sredo, 19. 10. 2022 smo dan začeli s kratkim programom o podnebnih spremembah, s posnetkom o podnebju, pesmijo, igro in plesom. Učenci so si ogledali štafetno palico, ki je nastala izpod rok prof. Metke Beber. Narejena je iz recikliranega materiala, trstik, želoda, vrvice, papirja. Trstike različnih dolžin predstavljajo tri zvonike Trojiške cerkve ter otroke različnih starosti, vrvica pa simboliko povezanosti. Želodi so vir življenja – iz malega zraste veliko.

Nato smo po razredih tekli štafetni krog okrog šole (1 krog je 420 m). Pridružili so se nam tudi starši, stari starši. Učenci so navijali in bili zelo motivirani za tek. Na igrišču so učenci premagovali ovire na poligonu, skakali, metali na koš, igrali ristanc in se neprestano gibali.

Tako je skupaj okrog 100 učencev preteklo neverjetnih 402 km.

Vsi smo zmagovalci, ko “podnebno” ukrepamo, zato tečemo, hodimo, poskakujemo – ni važno kako, samo, da se gibamo!

Vodja podnebnega teka je bila Verica Vračko.

Mentorici ekošole: Simona Dreu in Marta Jemenšek

Fotografije

Dostopnost