Skoči na glavno vsebino

Na svetovni dan knjige, 23. 4. 2024, smo se z bralno-ustvarjalnim večerom ponovno priključili vseslovenskemu projektu Noč knjige. Navdih za letošnjo Noč knjige je pesnik in literat Srečko Kosovel, saj letos praznujemo 120. obletnico njegovega rojstva.
Tako je v torek v pozno popoldanskih urah v šolo prispelo 82 učencev. Naše bralno popotovanje smo pričeli s predstavitvijo pesniške zbirke Trojiški zvon, katere avtorica je naša ravnateljica Nataša Bauman, pridružila se je tudi ilustratorka Barbara Borlovan in pripravila razstavo slik, ki jih najdemo pesniški zbirki. Tako veliki kot mlajši učenci so z zanimanjem prisluhnili pesmim in se na literaren način doživljali utrip Svete Trojice.
V jedilnici je že ves čas prijetno dišalo, saj je naša kuharica Alenka pripravljala testo za kuharsko pravljico, ki sta jo vodili učiteljici Anka Leopold in Tjaša Mlakar. Učenci so najprej poslušali pravljico Jure peče, nato pa si še sami izdelali rogljiček s svojim najljubšim nadevom ter ga pripravili za peko. Mlajši učenci so nato obiskali še plesno baletno pravljico, kjer so spoznali Angelino balerino iz pravljice in večletno baletno plesalko Emanuelo Jagarinec, ki je trenutno kot pedagoginja tudi naša praktikantka. Za pravljično vzdušje v tej delavnici sta poskrbeli učiteljica Simona Dreu in Lilijana Kurnik.
Učenci so ta večer doživeli tudi kamišibaj gledališče oz. posebno vrsto pripovedovanja zgodb ob slikah. Gospa ravnateljica Nataša Bauman in učiteljica Tanja Cekovski sta učence skozi pesmici Svet je kakor ringaraja in Noge popeljali učence v domišljijski svet.
Zgodbo Najprisrčnejši velikan so učenci doživeli kot pravljico z jogo. Spoznali so dobrosrčnost velikana Jureta in se med pravljico naučili nekaj joga položajev ter poskrbeli za gibanje in sproščenost telesa. Gibljivost in spretnost pripovedovanja sta v tej delavnici pokazali učiteljica Marta Jemenšek in socialna pedagoginja Natalija Novak.
Učiteljica Anica Šuster je literarno in dramsko navduševala učence od 6. do 9. razreda, ki so brali zgodbo Kit na plaži Vinka Möderndorferja, se igrali pantomimo in bili zelo kreativni pri poustvarjanju pesmi v rap verzijo.
Omamni vonj pečenih rogljičkov je prevzel celo šolo in učenci so se ob koncu posladkali s svojimi izdelki ter rogljiček poplaknili s čokoladnim mlekom.
Naše dogajanje so ves večer spremljale tudi gospe iz društva upokojencev Sveta Trojica, ki so ustvarjale igrače iz volne ter druge izdelke.
Hvala staršem, da so otroke popoldne pripeljali v šolo ter hvala vsem sodelujočim za trud, ideje in pomoč pri izvedbi tega večera.

Fotografije

Dostopnost