Skoči na glavno vsebino

Da smo venomer obkroženi s pticami se navadno sploh ne zavedamo. Strokovnjaki lahko določijo natančno število vrst ptic, ne da bi jih sploh videli, saj jih prepoznajo le s poslušanjem. Da je naš kraj bogat tudi z velikim številom ptic nam je pokazal g. Tilen Basle iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Preberite spodaj vtise učenke 6. razreda Kim Juršnik ter si oglejte nastale fotografije.

Dopps nar dan

 

 V sredo 6.5.2014 smo učenci od 6. do 9. razreda imeli naravoslovni dan. Tokrat smo na šolo povabili člane društva DOPPS – društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Ob 8. uri smo se učenci zbrali v telovadnici in prisluhnili uvodni prdstavitvi , ki jo je vodil g. Tilen Basle, v kateri smo spoznali najbolj značilne ptice v Sloveniji. Takoj po predstavitvi smo se razdelili v dve skupini.

Učenci 6. in 7. razreda smo se najprej odpravili na raziskovalni potep okoli jezera, kjer smo z daljnogledi in teleskopi opazovali ptice, jih prepoznavali z določevalnimi ključi in učnimi listi ter prepoznavali njihovo petje. Ptice, ki smo jih spoznali so črnoglavka, kavka, rakar, kmečka lastovka, grivar, bela štorklja, siva čaplja, siva vrana, sraka, taščica, ščinkavec, domači vrabec in še veliko drugih.

Ob 10. uri se je naše praktično delo z raziskovanjem končalo, tako smo se izmenjali z učenci 8. in 9. razreda, kjer še nas je čakal teoretični del ter sklepni del dneva.

Po malici smo si ogledali zanimiv in poučen film o Zemlji in njeni zgodovini. Ob koncu dneva smo oblikovali tudi plakate, kjer smo strnili vse naučeno še za vas, da si lahko naša spoznanja v avli novega dela šole ogledate.

Tako smo preživeli še en lep dan v tem šolskem letu in se spet nekaj novega naučili o našem kraju. 

Dostopnost