Skoči na glavno vsebino

“Izobraževanje in poklicna orientacija” je bila osrednja tema letošnjega otroškega parlamenta, ki se na nacionalni ravni odvija že 25 leto. Pri nas so mladi parlamentarci zasedali v torek, 24. 2. 2015, in se v okviru teme predstavjali  na različne načine.

IMGP2249

 

Od učencev 4. in 5. razreda smo preko igre vlog in filmčka  na zelo izviren in zanimiv način spoznali poklic frizerja, novinarja ter policista. Šestošolci so predstavili pogled na različne poklice v preteklosti in v prihodnosti, sedmošolci pa so preko plakatov upodobili svoje željene poklice. Spoznali smo tudi šolski sistem po vertikali, ki nam ga je predstavil Rok iz 8. razreda. Na zasedanju smo imeli priložnost spoznati tudi čisto pravega vetrinarja g. Krambergerja, ki je opisal svoje delo ter možnosti zaposlitve s tem poklicem. 

V debati smo razpravljali o dejavnikih pri izbiri poklica ter o pomenu spretnosti in znanja na trgu delovne sile. 

Zasedanja so se udeležili učitelji, ravnatelj, predsednica sveta zavoda, gospod župan Darko Fras ter predstavnik Policijske postaje Lenart g. Danilo Juršnik.

Debato smo zaključili z naslednjimi sklepi:

1. Vsak posameznik mora dobro poznati svoje, želje, interese in spretnosti ter pri izbiri poklica slediti svojim željam.
2. Tako znanje kot spretnosti so ključne za opravljanje poklica in konkuriranje na trgu dela.
3. Na šoli bomo organizirali javno tribuno na kateri želimo spoznati ljudi, ki so po poklicu kuhar, električar, znanstvenik, igralec in poklicni športnik.
 
Na koncu smo izvolili predstavnike šole za medobčinski otroški parlament v Lenartu:
Veronika Kukovec, Eva Babič in Žiga Slekovec iz 9. razreda.
 
 
V okviru dejavnosti otroškega parlamenta so si učenci od 1. do 9. razreda na ta dan ogledali tudi predstavo Društva za boljši svet na temo izbire poklica.
 
 
Mentorici OP: Natalija Novak in Estera Jurša 

 

Dostopnost