Skoči na glavno vsebino

 

FNM

Dne 25.9.2014 so se učenci izbirnega predmeta poskusi v kemiji udeležili posebnega Dneva znanosti na Fakulteti za naravoslovje in matematiko in tako počeli veliko zanimivih stvari. Hodili so po nenewtonski tekočini ter z georadarjem odkrivali zaklade. V avli fakultete so si ogledali razstavo astronomskih fotografij. Na aveniji matematičnih zank in ugank so preizkusili sposobnosti logičnega mišljenja. Na aveniji biologov pa so ugotavljali, od kje ideje za filmske pošasti. Ogledali pa smo si tudi vse raziskovalne kemijske in biološke laboratorije ter se spoznali z nekaj eksotičnimi živalmi v njihovih terarijih.

Preživeli so nadvse zanimiv in poučen dan. Slike in nekaj videoposnetkov si lahko ogledate tukaj. Spodaj pa si lahko preberete nekaj vtisov teh učenk.

 

V četrtek 25.9.2014 smo nadarjeni učenci in učenci iz predmeta poskusov v kemiji obiskali Fakulteto za naravoslovje in matematiko. Tam so imeli razne delavnice, ena izmed teh je bila tudi miselna oz. matematična delavnica. V matematični delavnici je bilo veliko zanimivih miselnih iger s krožci, kako se spreminjajo oblike, če imaš samo določeno število premikov recimo, da imaš piramido in jo z dvema premikoma obrneš na glavo in še mnoge druge. Bilo je tudi veliko logičnih nalog ter triki s kartami, ki so podkrepljeni z matematičnimi enačbami. Morali smo zelo napeti naše možgane, da smo vse ugotovili, a nam je na koncu uspelo. Bilo je zelo zanimivo. 

 Martina Anželj, 8.r

 

V četrtek, 25.9.2014 smo se nadarjeni učenci in članice izbirnega  predmeta poskusi v kemiji udeležili delavnic in ogleda laboratorijev na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru.  Ena izmed delavnic se je imenovala »Nariši si nevidno pošast«. Na tej delavnici smo si na papir narisali pošast z limoninim sokom, ko se je posušil, pa smo celotno risbo segreli na plinskem  gorilniku. Okoli črt, ki smo jih narisali je papir nastal rjav, kjer pa je bil  papir premazan z limoninim sokom je ostal bel. Nekateri smo ta trik že poznali drugi pa so nad njim bili presenečeni. Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko smo spoznali še veliko novega, in ni nam bilo žal da smo se udeležili.

 Leja Leutgeb, 8.r 

 

V četrtek 25.9.2014 smo pri izbirnem predmetu poskusi v kemiji obiskali Fakulteto za naravoslovje in matematiko. Ogledali smo si različne delavnice, vkaterih smo tudi sodelovali. Ogledali smo si tudi laboratorije in terarij z živalmi, kjer smo lahko tudi pobožali kačo, kameleona,kuščarja in ptičjega pajka. Ptičji pajki so veliki kot dlan odraslega človeka in živijo v tropih. Ptičji pajki so kosmate živali in imajo dlačice po celem telesu. Imajo osem očes na sprednjem delu trupa, kljub temu vidijo le sence. Ptičji pajki so strupene živali, vendar zaradi njihovega pika ne umreš.So primerni za domače živali saj jim odvzamejo strup.

Katja Jelen 8.r

                                                                                   

                                                                                

Dostopnost