Skoči na glavno vsebino

v mediatorji 2015

Več fotografij …

Še več fotografij

Ta konec tedna smo v sodelovanju z OŠ Sv. Ana izvedli že četrto usposabljanje vrstniških mediatorjev, ki se ga je tokrat udeležilo 11 učencev naše šole ter 10 učencev iz Sv. Ane.

Pričeli smo v četrtek, 8. 1. 2015, na OŠ Sv. Ana z delavnicami Spoznavanje, Izražanje z glasbo ter Čustva. V petek smo se s potovalkami in spalnimi vrečami dobili na naši šoli, kjer je čitalnica postala naša učilnica, dnevna soba in spalnica. Dopoldan smo skozi igro in resno debato razmišljali o komunikaciji, poslušanju ter konfliktu. Po kosilu smo začeli spoznavati osnove mediacije, ki so v učencih vzbujala številna vprašanja, zanimiva spoznanja ter dileme. Od napornega razmišljanja se nam je prilegel sprehod do jezera. Pozno popoldan smo korak za korakom spoznavali potek vrstniške mediacije. Učenci so ugotavljali, da ne bo šlo tako » na izi«, kot so si mislili. Kuharica Alenka nas je razveselila z najboljšo večerjo, kot je na naši »facebook« tabli zapisal eden izmed učencev. Po večerji smo še kar malo napenjali možgane, saj smo želeli končati vse, kar smo si zadali za ta dan. Pester in zabaven večer nam je pripravila učiteljica Suzana z igrami »Kdo bo zmagal«. Sledila je priprava na počitek, ki se je zavlekla do zgodnjih jutranjih ur. Ko smo končno vsi zaspali, in se je hihitanje ter šepet polegel, je noč minila, kot bi trenil. V soboto se je že ob sedmih začela akcija s pospravljanjem, sledil je zajtrk nato pa spet aktivno delo. Pridružile so se nam starejše mediatorke, ki so učencem zaigrale primer vrstniške mediacije ter kasneje prevzele delo mentoric v svojih skupinah, kjer so se učenci preizkušali v igri vlog in vadili mediacijski pogovor. Usposabljanje smo zaključili s kratko predstavitvijo za starše, ki sta se je udeležila tudi ravnatelja obeh šol. Malce utrujeni , polni novega znanja, izkušenj in vtisov smo se odpravili vsak k novim dogodivščinam naproti.

Vse tri dni smo z njimi preživele mentorice Petra Cimerman, Ksenija Mlekuž, Nataša Petek, Suzana Kaloh iz OŠ Sv. Ana ter Anamarija Krajnc, Natalija Novak in Anica Šuster iz OŠ Sv. Trojica.

Zahvaljujem se učencem za prijetno, delovno in ustvarjalno vzdušje, starejšim mediatorkam za sodelovanje, mentoricam za uspešno timsko delo, kuharici Alenki in Zinki za dobro hrano, čistilki Silvi in hišniku Mirotu ter ravnateljema za podporo pri izpeljavi usposabljanja.

Glasbeni utrinek iz predstavitve za starše

Mentorica: Natalija Novak

Dostopnost