Skoči na glavno vsebino

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Zato smo si v šolskem letu 2021 – 2022 za osrednjo temo našega projekta SKUPAJ Z NAMI izbrali Mednarodno leto sadja in zelenjave 2021.

Poudariti želimo, da sta sadje in zelenjava dar narave, plod zemlje in simbola izobilja ter zdravja. Učence želimo spodbuditi k uživanja raznolike, uravnotežene in zdrave prehrane, vpeljati zdrav življenjski slog in opozoriti na potrebo po zmanjšanju odpadkov sadja in zelenjave v prehranskih sistemih. Poudarili bomo pomen lokalno pridelanega sadja in zelenjave.

S projektom smo pričeli v mesecu oktobru ob tednu otroka. V četrtek, 7. 10. 2021 smo na to temo izvedli naravoslovni dan.  Naš UNESCO dan je bil sestavljen iz različnih sadno-zelenjavnih ustvarjalnic: izdelovali smo različne likovne izdelke in plakate, dotaknili smo se snovne in nesnovne dediščine ter poiskali  pregovore, reke, šege in navade, povezane s sadjem in zelenjavo (npr. “Repa in korenje, dolgo življenje.”, “Več od zlata in srebra nam sadno drevje da.”). Preizkusili smo različne recepte s sadjem in zelenjavo. Nastale izdelke smo razstavili v šolski jedilnici. Naši mladi kuharji pa so svoje umetnine iz sadja in zelenjave tudi z veseljem na koncu pojedli.

Obiskal nas je g. Emeršič iz Turističnega društva Sveta Trojica. Na zelo zanimiv način nam je predstavil zgodbo o nastanku šolskega sadovnjak na hribu ob Trojiškem jezeru. Predstavil nam je različne sorte jabolk ter opisal kako so člani turističnega društva skupaj z našimi učenci posadili jablane. Sadjarska kmetija Šilec pa je poskrbela, da smo lahko nekatere sorte tudi poskusili.

K projektu na daljavo smo povabili tudi druge UNESCO osnovne in srednje šole. Skupaj z nami  v projektu sodelujejo sledeče šole:

Do konca meseca decembra nam bodo pošiljali svoje izdelke, ko bomo projekt zaključili. Januarja bomo vse izdelke, ki so nastali v projektu, razstavili v šolskih prostorih in v spletni galeriji.

Metka Beber UNESCO koordinatorica

 

Dostopnost