Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Zato smo si v šolskem letu 2021 – 2022 za osrednjo temo našega projekta SKUPAJ Z NAMI izbrali Mednarodno leto sadja in zelenjave 2021.

Poudariti želimo, da sta sadje in zelenjava dar narave, plod zemlje in simbola izobilja ter zdravja. Učence želimo spodbuditi k uživanja raznolike, uravnotežene in zdrave prehrane, vpeljati zdrav življenjski slog in opozoriti na potrebo po zmanjšanju odpadkov sadja in zelenjave v prehranskih sistemih. Poudarili bomo pomen lokalno pridelanega sadja in zelenjave.

S projektom smo pričeli v mesecu oktobru ob tednu otroka. V četrtek, 7. 10. 2021 smo na to temo izvedli naravoslovni dan.  Naš UNESCO dan je bil sestavljen iz različnih sadno-zelenjavnih ustvarjalnic: izdelovali smo različne likovne izdelke in plakate, dotaknili smo se snovne in nesnovne dediščine ter poiskali  pregovore, reke, šege in navade, povezane s sadjem in zelenjavo (npr. “Repa in korenje, dolgo življenje.”, “Več od zlata in srebra nam sadno drevje da.”). Preizkusili smo različne recepte s sadjem in zelenjavo. Nastale izdelke smo razstavili v šolski jedilnici. Naši mladi kuharji pa so svoje umetnine iz sadja in zelenjave tudi z veseljem na koncu pojedli.

Obiskal nas je g. Emeršič iz Turističnega društva Sveta Trojica. Na zelo zanimiv način nam je predstavil zgodbo o nastanku šolskega sadovnjak na hribu ob Trojiškem jezeru. Predstavil nam je različne sorte jabolk ter opisal kako so člani turističnega društva skupaj z našimi učenci posadili jablane. Sadjarska kmetija Šilec pa je poskrbela, da smo lahko nekatere sorte tudi poskusili.

K projektu na daljavo smo povabili tudi druge UNESCO osnovne in srednje šole. Skupaj z nami  v projektu sodelujejo sledeče šole:

Do konca meseca decembra nam bodo pošiljali svoje izdelke, ko bomo projekt zaključili. Januarja bomo vse izdelke, ki so nastali v projektu, razstavili v šolskih prostorih in v spletni galeriji.

Metka Beber UNESCO koordinatorica

 

Dostopnost