Skoči na glavno vsebino

Letos smo naš projekt SKUPAJ Z NAMI posvetili raziskovanju, spoznavanju nesnovne kulturne dediščine domačega kraja, ki je bila prenešena iz roda v rod in zagotavlja občutek za identiteto in neprekinjenost s prejšnjimi generacijami, s čimer spodbuja spoštovanje do kulturne raznolikosti in človeške ustvarjalnosti.

Eden glavnih ciljev je tudi medgeneracijsko povezovanje. Zato bomo k sodelovanju povabili dedke, babice, starejše občane, predstavnike različnih društev v kraju (društvo Kmečkih žena, Ljudske pevke…) Gre za izmenjavo izkušenj in spoznanj, druženje, učenje, pomoč ene generacije drugi, ustvarjanje, ohranjanje in širjenje socialne mreže, za materialno varnost in ohranjanje kulturne dediščine ter socialno in čustveno oporo.

Sveto Trojico so zaznamovali tudi določeni posamezniki, ki so s svojim bivanjem pustili med nami neizbrisen pečat. To so bili Maks Kavčič, Rajko Slapernik, Oroslav Caf in Ivan Cankar. Zato smo se  v mesecu oktobru podali po njihovih poteh ter iskali sledi njihovega delovanja in bivanja.

Ustavili smo se :

1. Pred  hišo, kjer se je rodil (spominsko obeležje) Oroslav Caf v Verjanah
2.  Spominskim obeležjem slikarju, restavratorju in profesorju Maksu Kavčiču
3. Hišo v kateri je:
–  živel Alojz Kraigher, zdravnik in pisatelj,
– se je rodil  pesnik, pisatelj, literarni kritik – Ivo Brnčič,
– na kateri je spominsko obeležje, ki spominja na kratkotrajno bivanje Ivana cankarja v Sveti Trojici
4. Pri spominskih obeležjih prebivalcem, ki so delovali na kulturnem in prosvetnem področju in so pomembno prispevali h kulturni preteklosti kraja ; na pročelju kulturnega doma.

Do februarja bo v okviru projekta potekalo še nekaj dejavnosti. 9. januarja bomo izvedli UNESCO dan z gosti iz lokalne skupnosti.

Zbiramo tudi recepte, ki so nam jih zapustili naši predniki. Vse prejete recepte bomo strnili v spletno kuharico z naslovom RECEPTI NAŠIH BABIC.

Vzporedno  poteka že 5. ex tempore Rajka Slapernika. Tokrat z naslovom IZ RODA V ROD. Mlade umetnike iz osnovnih in srednjih šol UNESCO ASP net smo povabili, da upodobijo nesnovno kulturno dediščino v risbi, sliki, grafiki ali fotografiji. Prispele izdelke bo ocenila strokovna komisija, sestavljena iz likovnih umetnikov, ki delujejo v lokalni skupnosti.

Projekt bomo zaključili v začetku meseca februarja z zaključno prireditvijo in otvoritvijo razstave, kjer bomo razglasili nagrajence 5. ex tempore Rajka Slapernika  IZ RODA V ROD ter najboljšim podelili Slapernikove nagrade in priznanja. Nagrajene mlade umetnike in njihove mentorje bomo povabili na prireditev. Najboljši izdelki bodo na ogled v razstavišču v avli Kulturnega doma v Sveti Trojici.

Metka Beber UNESCO koordinatorica

Dostopnost