Skoči na glavno vsebino

V tem šolskem letu smo z našim projektom želeli raziskati nesnovno kulturno dediščino domačega kraja, ki se je prenašala iz roda v rod. Naši predniki so nam zapustili veliko. Zapustili so nam prakse, predstavitve, izraze, znanja, veščine in z njimi povezana orodja, predmete, izdelke, običaje, navade…

S projektom smo začeli v mesecu oktobru, ko smo predstavili namen projekta in k sodelovanju povabili tudi druge člane UNESCO ASPnet.

Glavni namen projekta je bil raziskovanje, spoznavanje nesnovne kulturne dediščine domačega kraja, ki je bila prenešena iz roda v rod in zagotavlja občutek za identiteto in neprekinjenost s prejšnjimi generacijami, s čimer spodbuja spoštovanje do kulturne raznolikosti in človeške ustvarjalnosti.

Eden glavnih ciljev je bil tudi medgeneracijsko povezovanje. Zato smo k sodelovanju povabili dedke, babice, starejše občane, predstavnike različnih društev v kraju (društvo Kmečkih žena, Ljudske pevke, folklorno društvo…) Gre za izmenjavo izkušenj in spoznanj, druženje, učenje, pomoč ene generacije drugi, ustvarjanje, ohranjanje in širjenje socialne mreže, za materialno varnost in ohranjanje kulturne dediščine ter socialno in čustveno oporo.

Sveto Trojico so zaznamovali tudi določeni posamezniki, ki so s svojim bivanjem pustili med nami neizbrisen pečat. To so bili Maks Kavčič, Rajko Slapernik, Oroslav Caf in Ivan Cankar. Zato smo se v tednu otroka, v mesecu oktobru podali po njihovih poteh ter iskali sledi njihovega delovanja in bivanja. Kasneje so naši učenci v sklopu zgodovinske delavnice izdelali zemljevid njihovih poti.

 

Januarja smo izvedli UNESCO dan, ki je bil sestavljen iz različnih delavnic:

 • skupaj z babicami smo pekli kruh,
 • učili smo se ljudske plese in spoznavali folkloro,
 • obiskale so nas  ljudske pevke in nas naučile nekaj pesmi,
 • v likovni ustvarjalnici smo spoznali Maksa Kavčiča, delo scenografa in izdelali sceno za zaključno prireditev projekta,
 • v literarni delavnici smo spoznali življenje in delo Oroslava Cafa ter dela, ki jih je ustvaril Ivan Cankar med obiskom Svete Trojice,
 • v zgodovinski delavnici smo izdelali zemljevid nesnovne kulturne dediščine našega kraja,
 • v glasbeni delavnici so zbirali in arhivirali ljudske pesmi nekoč in danes,
 • gospodinjsko delavnico so obiskala zeliščarke. Spoznali so različna zelišča, izdelali namaze in napitke.
 • UNESCO- v projekt SKUPAJ Z NAMI_Iz roda v rod_PPT- predstavitev delavnic
 •       
 •    
 •    

Vzporedno je od oktobra do januarja potekal nacionalni likovni in fotografski natečaj z naslovom IZ RODA V ROD. Mlade umetnike smo povabili, da upodobijo nesnovno kulturno dediščino v risbi, sliki, grafiki ali fotografiji. Prispele izdelke je ocenila strokovna komisija, sestavljena iz likovnih umetnikov, ki delujejo v lokalni skupnosti.

     

Zbirali smo recepte, ki v družini prehajajo iz roda v rod. Vse zbrano gradivo smo strnili v spletno kuharico z naslovom RECEPTI NAŠIH BABIC.

Projekt smo zaključili z zaključno prireditvijo in otvoritvijo razstave, kjer smo razglasili nagrajence nacionalnega likovnega natečaja IZ RODA V ROD ter najboljšim podelili Slapernikove nagrade in priznanja. Nagrajene mlade umetnike in njihove mentorje smo povabili na prireditev. Najboljši izdelki so bili na ogled v razstavišču v avli Kulturnega doma v Sveti Trojici. Razstava je gostovala po različnih Unesco šolah. Spletno galerijo si lahko ogledate tukaj: https://drive.google.com/u/1/uc?id=1Xi9jH9fyouEJ-lxhKBLuFFmFzUTX47nC&export=download

   

Mentorica: Metka Beber UNESCO koordinatorica

Dostopnost