Skoči na glavno vsebino

V soboto, 6. 2. 2016, smo v OŠ in vrtcu Sveta Trojica uspešno zaključili letošnji šolski UNESCOV nacionalni projekt Praznični mozaik: pust, s katerim smo želeli poudariti pomen ohranjanja nesnovne kulturne dediščine in krepiti pozitiven odnos do le-te.
Z delom smo pričeli že meseca septembra 2015, ko smo izvedli prvi del projekta. V torek, 29. 9. 2015 smo ustanovili otroški likovni ex tempore, ki smo ga poimenovali Ex tempore Rajka Slapernika, na šoli pa smo takrat gostili učence in mentorje OŠ Antona Trstenjaka Negova, OŠ bratov Polančičev, OŠ Janka Padežnika in OŠ Leona Štuklja. Likovni motiv ex tempora je bil beneška maska, učenci pa so pod vodstvom mentoric Metke Beber in Marije Rojko ustvarjali z glino. V prijetnem druženju ni manjkalo ustvarjalnosti. Nastali so lepi in zanimivi reliefi iz gline, ki smo jih razstavili v Knjižnici Lenart in v Razstavno protokolarnem centru Sv. Martina v Sveti Trojici, v mesecu februarju pa jih bomo razstavili tudi na vseh osnovnih šolah, ki so na našem ex temporu sodelovale.
Medtem ko smo v prvem delu projekta potovali preko naših meja, smo v drugem delu ostali na domačih tleh. V vseh razredih smo izdelali skupinske maske na temo Živalsko kraljestvo OŠ in vrtca Sveta Trojica, k sodelovanju pa smo povabili tudi starše, dedke, babice, brate, sestre. Vsak razred je izbral živalski lik in izdelal kostume. Na pustno soboto je sledila le še poslikava obrazov, oblačenje kostumov in sprehod v povorki, ki ni bila v veselje le vsem sodelujočim, ampak tudi tistim, ki so si povorko ogledali.
Slike si lahko ogledate tukaj.

Pustna povorka – video:

Tehniški dan – izdelovanje pustnih mask: SLIKE
Tehniški dan – video:

Ex tempore Rajka Slapernika: SLIKE
Ex tempore Rajka Slapernika končni izdelki: SLIKE

Dostopnost