Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 11. 2. 2016 smo učenci 1. razreda “pokukali” v preteklost. Medse smo povabili babice, ki so nam ob naši zgodbi povedale, kako je potekal njihov dan v starih časih. Povedale so nam, kaj so jedli za zajtrk, kaj za kosilo in večerjo, kaj se je takrat delalo, kje so imeli vodo in kdaj so zvečer morali spat. Pravijo, da je bilo kljub velikemu pomanjkanju (hrane, oblačil)  lepo, da so se veliko igrali, ob večerih peli in si tudi med seboj pomagali. Potem smo v razredu zaplesali stare rajalne igre (Bela, bela lilija in Rdeče češnje rada jem, Slepa miš). Komaj smo že čakali malico, saj so nam babice spekle stare kmečke jedi (ajdove žgance, perece, koruzno pogačo, kruhov narastek, pica iz polente).

Po malici smo se z avtobusom odpeljali v Cerkvenjak do  Muzejske zbirke starin, kjer nam je gospa razkazala prostore stare trgovine, v katerih je polno starih predmetov (koles, smuči, starega televizorja, vozička, orožja, orodja, glasbil, … preko 800 eksponatov). Prav tako smo si ogledali staro trgovino in se pogovorili, kaj vse so v starih časih ljudje kupovali in koliko je to stalo. Po tem ogledu smo še šli v kletne prostore, kjer je urejena stara lekarna, v kateri gospa ponuja različna zelišča. Okrepčali smo se s pravim domačim čajem z medom in limono ter se odpravili nazaj v šolo.

Dan je hitro minil in upam, da je vsem ostal v lepem spominu.

Zahvaljujem se vsem babicam, ki so prišle k nam v razred in delile svoje spomine z nami. Prav tako se zahvaljujem ga. Veri Rajh za gostoljuben sprejem v njihovem muzeju in prevozniku Leze.

Hvala vam!

Razredničarka Marta Jemenšek

Fotografije …

Dostopnost