Skoči na glavno vsebino

Konec meseca aprila se tradicionalno priključimo vseslovenskemu projektu Noč knjige in prav tako je bilo tudi v petek, 22. 4. 2022, ko smo na šoli imeli kulturni dan. Letošnja Noč knjige in obeležitev svetovnega dneva knjige je sledila mislim Karla Destovnika Kajuha, ki letos praznuje 100-letnico rojstva. Pesem Ko človek bo človeka prepoznal nas z verzi “Prav v teh, prav v teh usodnih dneh bi morali nositi vsi srca v dlaneh …” nagovarja k srčnosti in sočutju, ki sta še tako potrebna v časih, ki jih živimo.
Na naši šoli se je ta dan dogajalo veliko zanimivega. Dan smo pričeli z jutranjo čajanko in branjem, nato pa nas je v svet besed preko risbe popeljal ilustrator, stripar in pisatelj Uroš Hrovat. S svojim odličnim risarskim talentom nam je na plakatih ustvaril odlične risbe in stripe zgodb njegovih junakov. Njegove ilustracije sedaj krasijo hodnike naše šole. Po opazovanju mojstra ilustriranja so se starejši učenci prelevili v striparje in ilustratorje, mlajši pa so prebirali slikanice z njegovimi ilustracijami.
V striparski delavnici so nastali stripi na temo Povodnega moža, Turjaške Rozamunde, Martina Krpana ter stripi, ki so izvirali iz zasnov in idej učencev. Najboljši bodo razstavljeni pred knjižnico.
Dan smo zaključili s podelitvijo bralne značke ter s priznanji razveselili 105 bralcev na šoli.
Prav tako smo v učilnici v naravi pred 1. vzgojno-izobraževalnim obdobjem na ta dan postavili bralno hiško oz. knjigobežnico, v katero smo že naložili in bomo še nalagali knjige, ki jih bodo oz. so jih učenci podarili za branje v naravi. S to dejavnostjo smo se priključili tudi projektu UNESCA ASP net Menjam branje in sanje. Učenci lahko knjige iz bralne hiške berejo v času zunanjih prostočasnih dejavnosti, lahko si knjigo vzamejo za domov in jo vrnejo ali jo zamenjajo z drugo.

Foto utrinki

Natalija Novak in Maja Razboršek

Dostopnost