Skoči na glavno vsebino

Stari ljudski rek pravi, da je smeh pol zdravja. Če se z njegovo pomočjo lahko pride do novih spoznanj, je njegova vrednost le še toliko večja.
Ob izbiri letošnjega filma smo načrtovali prav ta spoj smeha in učenja. Zato smo za ogled izbrali film Šola rocka, ki že v svojem naslovu pove, da združuje učenje s svobodo, izzivom in užitkom. V filmu je predstavljen roker, ki ga zaradi njegove strasti do glasbe in slabšega psihičnega počutja vržejo iz njegove lastne glasbene skupine. Ob soočenju s pomanjkanjem finančnih sredstev prijatelju spelje službo in se zaposli kot nadomestni učitelj, ki o poučevanju nima pojma. V razredu, ki mu je dodeljen, spozna mlade nadarjene glasbenike, ki so se do njegovega prihoda ukvarjali zgolj z ˝resno˝ glasbo. Zato se odloči, da jih bo uvedel v rockerske ritme in z njimi sestavi glasbeno skupino. V tem projektu učenci in učitelj spoznajo, kaj si želijo, kaj od njih pričakujejo drugi, kako se pričakovanja drugih ujemajo ali ne ujemajo z njihovimi željami, česa so sposobni in kako te sposobnosti učinkovito pokazati v praksi.
Učenci so na delavnici razmišljali o glavnih filmskih likih in njihovih lastnostih. Poiskali so značilnosti, ki so likom omogočile uresničitev zadanih ciljev. Pogovarjali smo se o tem, kaj je učencem in njihovemu ˝učitelju˝ pomenila skupina. Spoznanja iz filmske zgodbe smo nato prelili v našo sedanjost in razvili razpravo o tem, kako se vidimo v prihodnosti, kaj moramo za to narediti, ali zastavljene cilje lahko dosežemo in na kakšne načine. O vsem tem smo razmišljali s pomočjo pantomime in stripovske umetnosti.
Delavnica je potekala sproščeno, ob dobri glasbi in zgodbi. Udeleženci smo uživali tako v ogledu kot v razpravi.
Se vidimo naslednje leto.

Mentorici in učenci

Dostopnost